недеља, 9. децембар 2012.

Sokaku Takeda - Majstor lutalica

Tokimune Takeda demonstrira Daito-ryu

Takeda je bio majstor lutalica.
Putovao je iz mesta u mesto i držao seminare snagama bezbednosti sve do svoje smrti. Njegova porodica nije znala njegove puteve, i njegov sin Tokimune je jednom o tome svedočio:
„Moj otac nikada ne bi govorio kuda ide kada bi napuštao kuću. Samo bi nas podsećao da uvek imamo na
umu da postoji mogućnost da se više nikada ne vrati. Često bi govorio:
„Čovek Budoa nikada ne zna kuda ide. Ne očekujte da se vratim. Zamislite da me sada gledate poslednji put.” Tako je i bilo. Jednog se dana nije vratio. U prvoj polovini 1936. godine, pošto je navršio 76. godinu života, imao je ustaljeni program obuke kojeg se pridržavao. U februaru bi odlazio u Sendai gde je uglavnom radio sa vojskom i policijom, u aprilu je odlazio u Saitami gde je u Centru za obuku policajaca držao jednomesečnu obuku, a u maju bi posećivao oblast Omiu gde je obučavao načelnika policijskog okruga. I tako u krug. Na jednom od seminara koje je Sokaku držao, a kojem je prisustvovalo mnogo policajaca, on je uradio nešto začuđujuće. Iz mase je izvukao jednog krupnog policajca i levom rukom napravio polugu na njegovoj desnici. Policajac nije mogao da se pomeri i bio je primoran da se pokloni ostalim učesnicima. Taj čovek bio je policijski instruktor Đudoa. Sokaku je kasnije objasnio svojim najbližim učenicima:
„Kada podučavate, uvek izvucite najjačeg čoveka da vam asistira. Kada pokažete da tehnika deluje na njemu, svi su u to ubeđeni i svi će vas slušati i učiti od vas.”
Ali kako je Sokaku mogao da zna ko je među dve stotine ljudi najjači? Samo bi pogledom prešao preko sale i odmah znao koga da izabere. Njegov sin Tokimune je verovao da Sokaku poseduje natprirodne moći i da one čine deo obuke kroz koju su prolazili praktikanti Aiki pravca.

Нема коментара:

Постави коментар