среда, 2. март 2011.

Daito ryu Aiki ju jutsu


Borbeni sistem Daito-riu Aiki Đu Đucu nastao je oko 1000. g. n.e. Najbolji klanovski ratnici su decenijama podučavani ovoj veštini.Ovaj borbeni sistem obuhvata i tehniku goloruke borbe - Tai Đucu, koja podrazumeva originalni tehnički koncept poznat pod imenom Aiki. Škola je poznata i pod imenom Aiki-in-jo-ho, a tehnika kao Aiki no đucu.
Tehniku karakteriše propuštanje protivnika mekim kružnim pokretima i korišćenje njegove vitalne energije kao svoje sopstvene. Aiki-injo-ho čine dve posebne,međusobno
povezane oblasti: Aiki i Đu Đucu. One tvore poznati sistem - Daito-riu Aiki Đu Đucu. Aiki princip je najzastupljeniji u tehnikama Aiki No Đucua iz kojeg se kasnije razvio moderni Aikido. Pripajanje ovog principa Đu Đucu tehnikama (tehnikama udaraca, gušenja, poluga i bacanja), poboljšalo je veštinu koja je, zajedno sa ostalim veštinama koje je klan Minamoto-Takeda koristio: luk i strela, mač, koplje, helebarda, jahanje konja, plivanje, činila osnovnideo sistema.
Složenost tehnike je zavisila od toga kome je bila namenjena. Tehnike kojima se podučavala pešadijia, ratnici nižih činova i konjanici, razlikovale su se od tehnika kojima su podučavani komandanti vojske. Oficiri visokih činova su, od desete godine života pa sve do smrti, podučavani vojnoj strategiji, kaliografiji, poeziji i formalnim pravilima ponašanja na dvoru gospodara.
Porodično ime Takeda vezano je za sve veće istorijske događaje i bitke. Daito škola goloruke borbe bila je neprevaziđena. Ime porodice Takeda utkano je u istoriju Japana jer su njeni članovi odlučivali o sudbini zemlje. Njihovi preci, porodica Minamoto, osnivač loze slavnog Minamoto Jorijošija, feudalnog gospodara provincije Činjufu, jedna je od najeminentnijih porodica feudalnog Japana. Škola Daito spada u tradicionalne japanske Đu Đucu škole, jer je jedna od retkih koja je sačuvala svoje učenje kroz vekove.

Нема коментара:

Постави коментар